Новини та публікації

Максим Гончар виступив на Круглому столі: «Захист прав споживачів в умовах дії правового режиму воєнного стану»у Державному торговельно-економічному університеті

Новини та публікації

28.11.2023 у Державному торговельно-економічному університеті (ДТЕУ), відбувся Круглий стіл, на тему: «Захист прав споживачів в умовах дії правового режиму воєнного стану». У заході взяли участь науковці, ректор ДТЕУ Анатолій Мазаракі, т.в.о. голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Ткачук, Міністерства економіки України, перший заступник Голови Державної регуляторної служби України Станіслав Музиченко, начальник ГУ Держпродспоживслужби в м. Києві Олег Рубан, Керівники провідних громадських організацій у сфері захисту прав споживачів, партнер GRECO Law Company (GRECO), голова Комітету із захисту справ споживачів Асоціації адвокатів України Олег Щелкунов. Голова ГО «Укрспоживконтроль» (УСК) Максим Гончар виступив із доповіддю: «Імплементація досвіду країн-членів Європейського Союзу у питаннях захисту прав споживачів в Україні, взаємодія з європейськими та міжнародними організаціями з захисту прав споживачів».

Голова ГО «Укрспоживконтроль» Максим Гончар під час доповіді зазначив: – «Основною метою створення громадської організації є захист прав споживачів, в тому числі із застосуванням інструменту групових позовів.

На жаль, в Україні права споживачів вже тривалий час знаходяться без належного фактичного захисту, компетентні органи державної влади демонструють бездіяльність у даному напрямку, що підсилює роль громадянського суспільства у відповідному напрямку.

Прийнятий у 2023 році новий Закон України «Про захист прав споживачів», направлений на імплементацію досвіду країн-членів Європейського Союзу та законодавства Союзу, який ще не набрав чинності, проте яскраво демонструє вектор позитивних змін у галузі.

Законодавство України наділяє громадські організації у сфері захисту прав споживачів спеціальною компетенцією: можливістю захисту в судовому порядку прав невизначеного кола споживачів від протиправних дій продавців/виробників продукції, що фактично є груповим позовом моделі opt-out.

Неспровоковане та незаконне російське вторгнення, відвернуло увагу від захисту прав споживачів, був запроваджений мораторій на планові та позапланові перевірки суб’єктів господарювання зі сторони державних контролюючих органів. Це призвело до того, що багато виробників, у тому числі й транснаціонального рівня, почали безкарно виробляти фальсифікат та реалізовувати продукцію, що не відповідає показникам якості та безпечності.

Разом з тим, громадська організації УСК заявляє про підтримання проголошених GRECO ініціатив щодо звернення до Держпродспоживслужби України та ініціювання перед Кабінетом Міністрів України питання скасування мораторію на проведення заходів державного нагляду (контролю), з метою поновлення захисту прав споживачів.»