Новини та публікації

Максим Гончар прокоментував окремі питання контролю якості продукції під час дії воєнного стану, які обговорювалися на колегії ГУ Держпродспоживслужби в м. Києві

Новини та публікації

В останній день жовтня 2023 р. проведена публічна колегія Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві (ДППС), за участі представників органів державної і місцевої влади, бізнесу та громадськості. На колегії, серед інших, були розглянуті питання формування й застосуванням державних регульованих цін, дотриманням законодавства про рекламу та антитютюнового законодавства, дії мораторію на проведення Контролюючими органами перевірок суб’єктів господарювання (СГ) в сфері захисту прав споживачів тощо.

Участь у колегії прийняв Олег Щелкунов – партнер компанії GRECO Law Company (GRECO), голова Комітету із захисту справ споживачів Асоціації адвокатів України, юридичної компанії яка є ексклюзивним представником ГО «Укрспоживконтроль» (УСК) стосовно юридичного супроводу та захисту інтересів ГО. Темою його доповіді були проблемні питання дії мораторію на проведення контролю (проведення перевірок) в сфері захисту прав споживачів щодо якості продукції, зокрема, при реалізації пального на АЗС.

Голова ГО «Укрспоживконтроль» Максим Гончар з цього приводу зазначив: «Діючий на тепер мораторій на перевірки суб’єктів господарювання, введений на час дії воєнного стану – фактично знову перетворюється на лобіювання бізнесу.

Історично, перший мораторій введений в 2016 році був запроваджений на планові та позапланові перевірки операторів ринку. Фактично був створений легальний захист недобросовісного бізнесу, а від скарги до можливості позапланових дій проходило до 6-ти місяців. Коли Споживач звертався зі скаргою до територіального органу ДПСС, дозвіл на позаплановий контрольний захід візувати мали у ДПСС України, також в Мінекономіки та Мінагрополітики, а останнє слово було за Державною регуляторною Службою. Тоді, це призвело до того, що фальсифікація товарів у деяких галузях сягала 70%! Відповідне послаблення контролю з боку Держави призвело до різкого погіршення якості товарів, зокрема продуктів харчування, та мало наслідки щодо збільшення рівня різними захворюваннями населення України. Така ситуація трималася понад два роки, лише у 2018 році, спільними зусиллями добросовісного бізнесу та небайдужої громадськості (у тому числі за участі УСК), той мораторій був відмінений.

Запроваджений з моменту повномасштабного вторгнення російсько-окупаційних військ на територію України мораторій, знов заблокував державні перевірки операторів ринку – як планові, так і позапланові. Проте, недобросовісний бізнес, використовуючи таку тяжку обставину як війна, на жаль знов, працює у звичному для себе напрямку, зловживаючи цим становищем та недобросовісно користуючись відсутністю жодного контролю з боку Держави.

Підсумовуючи викладене, зазначаємо, що відповідна проблема посилюється, погіршується якість товарів та продукції. Ураховуючи викладене, маємо невідкладно вирішувати питання про відміну цього мораторію. Бо недобросовісний бізнес, оператори ринку, що фальсифікують продукцію під час війни, створюють небезпеку всередині Держави.»

Посилання на публікацію на сайті GRECO

Посилання на публікацію на сайті ГУ ДППС в м. Києві